Damedrakten

  Damedrakten

  Jubileumsdrakten for dame

  Jubileumsdrakten er utviklet i forbindelse med 1000-års jubileet til Oslo. Bunaden  er en urban og tradisjonell bunad, med inspirasjon fra våre rike klestradisjoner. Design og kvalitet er grundig gjennomarbeidet, og hver eneste detalj har en symbolsk betydning. Bunaden består av de tradisjonelle fargene for Oslo; blått, hvitt, gylden og “søndags-sort”. Damedrakten består av skjørt, liv, forkle, belte, skjorter, jakke, skjerf, sjal, veske og sko.

  Stakk

  Skjørtet er i sort ullflanell med sort fløyelskant og gylden tittekant. Livet er i sortmønstrete, jaquardvevet ull og silke, kantet med sort fløyel og gyldne tittekanter, besmykket med tre St. Hallvard sølvknapper. Det mønstrede forkleet har to fargekombinasjoner; blått/gyldent eller gyldent/sort. Beltet er i sort royal bomullsfløyel, med eller uten beltespenne.

  Skjorte og jakke

  Det finnes fire skjorter til bunaden; en off white skjorte i silke med vakkert mønster, blå eller gylden silketaft samt en hvit bomullsskjorte med håndlaget blonde. Jakken er i sortmønstrete jaquerdvevet ull og silke besmykket med seks St. Hallvard sølvknapper. 

  Skjerf og veske

  Man kan velge mellom to forskjellige silkeskjerf, med eller uten frynser i gyldent eller blått. I tillegg finnes et stort wienersjal i ull/silke og et litt mindre sjal i ren silke. Den ovale vesken er i sort ullflanell kantet med sort fløyel.

  Smykkene

  Smykkene til damedrakten består av sølvknapper, en brystsølje med valgbar farge på stenene: blanke, blå eller gyldne,en halsknapp, beltespenne samt tre forskjellige øredobber med valgbar farge på stene; blått, blankt eller gyldent.

  Sko

  Skoen er trukket i det samme vakre jacuardvevede stoffet i ull og silke, som brukes til livet og jakken til bunaden og er kantet med fløyelsbånd. Den er foret med skin, mens sålen er i lær.

  Designer

  Bunaden er et samarbeid mellom designer Eva Lie og Oslo Kommune. Hjula Industrier på Sagene lagde stoffene til bunaden som var etter mønster av tekstiler. Samarbeidet med gullsmed og designer Elise Thiis Evensen, ble smykkene til Jubileumsdrakten spesiallaget, og er i rent sølv.

  Jubileumsdrakten for Oslo fås hos Haugtussa bak slottet og Eva Lie Design.