Herredrakten

  Jubileumsdrakten herre hovedbilde

  Jubileumsdrakten for herre

  Jubileumsdrakten ble utviklet i forbindelse med 1000-års jubileet til Oslo kommune. Bunadens kvalitet og design er gjennomarbeidet grundig, hvor det ligger en symbolsk betydning i hver eneste detalj. Herredrakten består av vest, bukse, skjorte, jakke og halstørkle. En kan også få belte, bukseseler, hatt og sko til bunaden.

  Vest og jakke

  Den mønstrede vesten i silke har seks St. Hallvard sølvknapper, og kommer i to fargekombinasjoner; blå/gylden eller gylden/sort. Jakken er halvlang i sort ull, med to forskjellige fargeinnslag; enten blått eller gylden. Den er besmykket med fjorten tilhørende St. Hallvard sølvknapper.

  Skjorte og halstørkle

  Skjorten til herredrakten kommer i hvit økologisk bomull. Mansjetten med splitt lukkes med mansjettknapper og skjorten kan kok vaskes. Den har fem biser på skuldrene som gir det karakteristiske volumet til alle skjortene tilhørende Jubileumsdrakten for Oslo. Det tilhørende halstørkle i silke kommer i likhet med jakken, i to farger; enten blått eller gylden.

  Buksen

  Den sorte langbuksen er laget i lett og behagelig kamgarnsull. Buksen er helforet og har herrelukning med beltestropper og isydde knapper til feste av belteseler, to sidelommer og splitt nede som er lukket med fire av de særegne St. Hallvard sølvknappene tilhørende bunaden nede på hvert ben.

  Smykke

  Smykkene til herredrakten består av sølvknapper, beltespenne og mansjettknapper, samt en sølje med valgbar farge på Swarowski stenene; blanke, blå eller gylden. Disse smykkene er i rent sølv, og spesiallaget til Jubileumsdrakten. «Tigerstaden Oslo» blir symbolisert med sitt tigerhode i beltespennen, mens knappene, søljen og mansjettknappene er symbolisert med St. Hallvard og Møllehjulet i utformingen.

  Bukseseler, hatt og sko

  Herreskoene til Jubileumsdrakten er fremstilt av en av de beste håndverkerne i England, Alfred Sargent, med god hjelp fra Asbjørn Dagestad. Dette er håndlagende, randsydde lærsko. Til herredrakten følger det også med hatt og bukseseler i sort, eller i det særegne mønstret tilhørende Jubileumsdrakten.

  Designer av Jubileumsdrakten

  Jubileumsdrakten ble til gjennom et samarbeid mellom designer Eva Lie og Oslo Kommune. Hjula Industrier på Sagene i Oslo lagde stoffene til bunaden som var etter mønster av tekstiler. Sølvet til bunaden er spesiallaget i 925S sterling sølv. Dette gjennom et samarbeid med gullsmed og designer Elise Thiis Evensen, Huldresølv.

  Jubileumsdrakten for Oslo fås hos Haugtussa bak slottet og Eva Lie Design.